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Reinforcing Shear Walls  
in Seismic Zones

Question
I have been told that 
horizontal joint reinforce-
ment is not allowed by 
the 2011 Building Code 

Requirements for Masonry Structures (TMS 
402-11/ACI 530-11/ASCE 5-11) for shear rein-
forcement in high seismic zones. Where is this 
stated and why? Are there plans to change this 
to allow joint reinforcement?

Response
Use of joint reinforcement has been allowed for 
many years and will continue to be allowed as 
prescriptive reinforcement. Joint reinforcement 
provides the added benefits of improved crack 
restraint and satisfying prescriptive and horizontal 
reinforcement spacing requirements for all types 
of masonry shear walls.
Regarding shear reinforcement in high seismic 

zones, joint reinforcement can be used as primary 
shear reinforcement according to the MSJC code 
(TMS 402-11/ACI 530-11/ASCE 5-11) provided 
you use the chapter on Allowable Stress Design.
However there are limits if you use the chapter 

on Strength Design. Section 3.1.8.3 restricts 
the yield strength of the joint reinforcement wire 
used as primary shear reinforcement to 60 ksi 
(414 MPa) or less. Things change in the chapter 
on Strength Design with the advent of the 2013 
edition of the code. These include:

1)	� Joint reinforcement consisting of 3/16-
inch (4.8-mm) diameter wires can have 
yield strengths up to 85 ksi (586 MPa) 
(Section 9.1.8.3.2) as primary shear 
reinforcement. Hot dipped galvanized 

3/16-inch (4.8-mm) wire commonly has 
a yield strength of approximately 85 ksi 
(586 MPa).

2)	� For joint reinforcement used as the 
primary shear reinforcement, there will 
be limits on the diameter of wire and 
on the quantity and spacing of wire 
based in part on the Seismic Design 
Category (SDC). These lower limits are 
that the joint reinforcement wire must 
be at least 3/16-inch (4.8-mm) diameter 
wire and that the quantity and spacing 
of wire be at least:
a)		� two 3/16-inch (4.8-mm) wires per bed 

joint at 16-inch maximum spacing 
in partially grouted walls for SDC A 
and B;

b)	� two 3/16-inch (4.8-mm) wires per bed 
joint at 8-inch maximum spacing in 
partially grouted walls for SDC C 
through F; and,

c)		� four 3/16-inch (4.8-mm) wires per bed 
joint at 8-inch maximum spacing 
in fully grouted walls for SDC C 
through F.

Research has shown that 1) joint reinforcement 
can function as shear reinforcement if a sufficient 
quantity of joint reinforcement is provided to 
satisfy strength requirements and 2) that two 
3/16-inch (4.8-mm) diameter longitudinal wires 
in each bed joint have sufficient strength and 
strain elongation capacity to act as primary 
shear reinforcement and can per-
form equivalent to bond beams with 
deformed reinforcement at 48 inches 
(1.22 m) on center.

Tested shear wall.
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