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just the FAQs
FAQs on ASCE Standards 
What You Always Wanted to Ask 
By Laura Champion, P.E., F.SEI, F.ASCE, and Jennifer Goupil, P.E., F.SEI, M.ASCE

This quarterly article addresses some of the 
questions received about structural stan-

dards developed by the Structural Engineering 
Institute (SEI) of the American Society of 
Civil Engineers (ASCE). In addition, questions 
received from engineers, building officials, and 
other design professionals are often considered 
to develop future editions. Following are some 
questions received by SEI and responses to 
clarify the provisions.

ASCE/SEI 7: Minimum Design 
Loads and Associated Criteria for 
Buildings and Other Structures 

When do footings need to be 
interconnected with ties? 
Q: ASCE 7-16 Section 20.3.1 Condition 1 states that soils vulner-
able to potential failures, such as liquefiable soils, are classified as Site 
Class F. There is an exception that allows the ground motions (SDS, 
SD1) to be determined assuming the site is Site Class D, instead of F, 
and if the period is less than 0.5 seconds. Section 12.13.8.2 (and the 
International Building Code) requires footings that bear on Site Class 
E or F soils to be interconnected with ties. Section 12.13.9.2.1.1 has 
additional stricter tie requirements if the site has liquefiable soils with 
lateral spreading, bearing loss, or differential settlement issues. It is 
my understanding that structures with periods less than 0.5 seconds 
are still considered to be on Site Class F soils, and the requirements 
to tie footings together in Sections 12.13.8.2 and 12.13.9.2.1.1 still 
apply. Does Section 12.13.8.2 still require individual spread footings 
on sites with liquefiable soils to be interconnected with ties when the 
period of the structure is less than 0.5 seconds? Furthermore, does 
Section 12.13.9.2.1.1 still require individual spread footings on sites 
with liquefiable soils subject to lateral spreading, bearing loss, or dif-
ferential settlement to be interconnected with ties when the period 
of the structure is less than 0.5 seconds?
A: The exception to ASCE 7-16 Section 20.3.1 Condition 1 does 

not automatically allow the site class to be set at Site Class D for 
structures with a fundamental period of vibration equal to or less than 
0.5 seconds. One must apply the rules of Section 20.3 to determine 
the site class and the corresponding values of Fa and Fv. The site class 
might very well end up being Site Class E. This exception, however, 
does change the site class. 
Considering the requirement for footings to be interconnected 

with ties, there are two triggers that require the use of foundation 
ties. ASCE 7-16 Section 12.13.8.2 requires that individual spread 
footings founded on Site Class E or F soils be interconnected with 
ties. An additional trigger requiring foundation ties is found in ASCE 
7-16 Section 12.13.9. The foundation tie requirements of Section 

12.13.9 are triggered by the structure being 
founded on liquefiable soils and not by site 
class. Depending on the amount of movement 
and bearing capacity loss (see the exception to 
Section 12.13.9) predicted from liquefaction, 
Section 12.13.9 may require foundation ties 
to be provided.
Specifically, the requirement for intercon-

necting ties for spread footings of Section 
12.13.8.2 is triggered by the site class. If the 
structure is founded on Site Class E or F soils, 
interconnecting ties are required. If the excep-
tion to Section 20.3.1 Condition 1 allows 
the soil to be reclassified as Site Class D for a 
structure with a fundamental period less than 
or equal to 0.5 seconds, then the requirement 
for interconnecting ties for spread footings of 
Section 12.13.8.2 does not apply.
Furthermore, the requirement for intercon-

necting ties for spread footings of Section 12.13.9 is triggered by a 
liquefiable site and not by site class. Individual spread footings on 
sites with liquefiable soils subject to lateral spreading, bearing loss, or 
differential settlement may still be required to be interconnected with 
ties even when the period of the structure is less than 0.5 seconds.

Where is the seismic base of the building located? 
Q: Does ASCE 7-16 Commentary Section C11.2 allow for the seismic 
base of a building to be located near grade level? 
A: As noted in ASCE 7-16 Commentary Section C11.2, the loca-

tion of the seismic base is affected by several factors. ASCE 7-16 
Commentary Section C11.2 states, “For typical buildings on level 
sites with competent soils, the base is generally close to the grade 
plane.”  So, depending on the specific factors of the structure and 
location in question, the seismic base of the building can indeed be 
located near the grade plane. ASCE 7-16 Commentary Section C11.2 
also gives a number of examples where this is not the case. You must 
exercise your professional judgment in determining the location of 
the seismic base. As noted in C11.2, it is conservative to use the lower 
elevation when in doubt.

Is ASD conversion of wind speeds still allowed in ASCE 7-16?
Q: Is the Allowable Stress Design (ASD) factor conversion of 0.6 still 
allowable (or appropriate) in the ASCE 7-16 standard? We understand 
that one of the major changes between ASCE 7-10 and ASCE 7-16 
is an overall reduction in the wind speed, so we wanted to confirm 
if it is still appropriate to use 0.6 to convert the ultimate speeds to 
ASD values, for example, to use ASD product tables. 
A: The quick answer is, “Yes, the 0.6 factor is still current with ASCE 

7-16 to convert ultimate design pressures to allowable stress design pres-
sures.” The 0.6 factor comes from the inverse of the load factor that is 
rounded down. To be more precise, a conversion of ultimate wind speed 
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to allowable stress design wind speed can be determined by multiplying 
the ultimate wind speed from the maps in ASCE 7-16 by 1/1.6 or 0.625.

What is the difference between reducible live load for 
serviceability and reducible live load for strength design? 
Q: In ASCE 7-16, Appendix CC, Section CC.2.1 describes a load com-
bination of D + 0.5L for serviceability that states involving settlement or 
similar ‘long-term’ or ‘permanent’ effects. What is the justification or intent 
for reducing the live load by 50%? Is it to account for the transient nature 
of live loads, which is suggested by the terms ‘long-term’ and ‘permanent’? 
A: There is a significant difference between the loads used to evaluate 

the strength limit state and the serviceability limit state. Live loads 
given in Chapter 4 of ASCE 7 are intended for evaluating the strength 
limit states and are intentionally higher 
than live loads that have been measured 
during various live load surveys. The live 
loads in Chapter 4 represent the maxi-
mum loads that the structure may see 
during the life of the structure. The load 
combinations in Section 2.4 are intended 
for use in evaluating the strength limit 
state and not the serviceability limit state. 
In Appendix CC, short-term effects, 
where the full live load is used for evalua-
tion, are described, and long-term effects, 
where 50% of the live load is used for 
evaluation, are also described. The use of 
long-term and short-term is related to the 
probability that the full magnitude of the 
load will be present over a given period. 
Specific examples are best used to explain 
these points. For example, cracks in dry-
wall will occur under the full live load 
even if the live load is only present for 
a brief period. However, the long-term 
settlement of a structure is not affected by 
short durations of the full live load and is 
best evaluated under a reduced live load. 
The amount of live load assumed to be 
present to evaluate the serviceability limit 
state should ultimately be based on pro-
fessional judgment and knowledge of the 
intended use of the structure in question. 
Appendix CC makes recommendations 
based on the experience and knowledge 
of the practicing structural engi-
neers that make up the ASCE 7 
committee.■

If you have a question you want to be 
considered in a future issue, send it to 
sei@asce.org with FAQ in the subject 
line. Visit asce.org/sei to learn more 

about ASCE/SEI Standards.

This article’s information is provided for 
general informational purposes only and is 
not intended in any fashion to be a substitute 
for professional consultation. Information 
provided does not constitute a formal 
interpretation of the standard. Under no 

circumstances does ASCE/SEI, its affiliates, officers, directors, employees, or 
volunteers warrant the completeness, accuracy, or relevancy of any informa-
tion or advice provided herein or its usefulness for any particular purpose. 
ASCE/SEI, its affiliates, officers, directors, employees, and volunteers expressly 
disclaim any and all responsibility for any liability, loss, or damage that you 
may cause or incur in reliance on any information or advice provided herein.

MAPEI 
STRENGTHENS.
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PROTECTS.
• Concrete Repair Mortars
• Corrosion Protection
• Construction Grouts
• Waterproofing
• Sealants and Joint Fillers
• Coatings and Sealers
• Epoxy Adhesives
• Decorative Toppings
• Cure and Seals
• Densifiers
• Structural Strengthening Products

MAPEI offers a full range of products for concrete restoration, waterproofing 
and structural strengthening. Globally, MAPEI’s system solutions have been 
utilized for such structures as bridges, highways, parking garages, stadiums 
and high-rises.
 
Visit www.mapei.us for details on all MAPEI products.

Your single-source provider for restoration, 
strengthening and corrosion protection   
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