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construction ISSUES
New Dry-Stack Guidelines from  
The Masonry Society
By David Biggs, P.E., S.E., Dist.M.ASCE, FSEI, HonTMS

The use of masonry began with unreinforced dry-stack (mortar-
less) construction. For millennia, stone has been laid dry without 

mortar. The Great Pyramid of Giza (c. 2600 BC) is an example of 
limestone and granite ground smooth and fits tight without mortar 
(Figure 1). There are numerous examples of residences, walls, for-
tresses, and towers constructed using dry-stack masonry throughout 
the world. Unreinforced, these structures rely on gravity and friction 
to maintain their stability.
The fascination with dry-stack masonry continues today. While stone 

retaining walls are popular, the emphasis in North America is now 
primarily on manufactured masonry units. In addition to building 
applications, dry-stack masonry for structures has been applied to 
segmental retaining walls using gravity or mechanically stabilized 
earth techniques.
Internationally, dry-stack construction is being used in modern 

residential and commercial construction. There are several features 
common to many contemporary dry-stack concrete masonry systems, 
including:

• �Most use a form of grouted reinforcement with proprietary 
unit configurations that interlock and have aligning cores to 
accommodate the grout.

• �Prestressing may or may not be grouted in place.
• �Their use is often justified based on successful performance, 

experience, and available research.
In the United States, dry-stack masonry has been in our building 

codes for decades. However, it utilizes a surface bonding coating 
on both sides of the wall to provide structural flexural capacity. 
The current International Building Code (IBC), Section 2114 Dry-
Stack Masonry, is based upon Allowable Stress Design procedures 
in Chapter 8 of TMS 402, Building Code Requirements of Masonry 
Structures. The materials and construction are based upon ASTM 

C946 – 18 Standard Practice for Construction of Dry-Stacked, 
Surface-Bonded Walls.
Based on new research, The Masonry Society (TMS) has developed 

a guide to update the design and con-
struction methodology for dry-stack 
concrete masonry unit (CMU) walls. 
TMS 1430-21, Design and Construction 
Guidelines for Dry-Stack Concrete 
Masonry, is a non-mandatory aid for 
designers, building officials, contractors, 
educators, and others interested in dry-
stack masonry construction. The guide 
is expected to be a precursor for inclu-
sion in a future edition of TMS 402.

Systems
The guide addresses two specific systems 
of dry-stack (Figures 2 through 5). The 
units are always laid in a running bond 
(when units are placed with head joints 

Figure 1. Great Pyramid, Egypt.

Figure 2. Reinforced dry-stack CMU.
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horizontally offset at least one-quarter of the unit length in each 
course, as seen in Figure 2). The guide does not address other types 
of dry-stack masonry.
The differences between those in the guide compared to the meth-

odology in the IBC includes:
• �Unreinforced, surface-bonded masonry is not addressed.
• �A surface-bonded coating can be used with reinforced CMU 

as an exterior finish (Figure 2), but it cannot be considered as 
providing any structural capacity. Only the grouted reinforce-
ment provides flexural strength.

• �A surface-bonded coating can also be used as an exterior 
finish with prestressed CMU (Figures 4 and 5, page 15). 
However, if the coating is applied to both faces of the CMU 
and the wall prestressing is designed to keep the wall in com-
pression, the coating can be designed to provide increased 
in-plane shear capacity.

Design
Most engineers are familiar with reinforced masonry design using 
TMS 402. The procedures of the guide for dry-stack are similar, as 
shown below.
For mortared masonry, the design is based upon f ḿ, the net area 

compressive strength of the masonry system. It can be obtained by 
testing masonry prisms or conservatively determined by the Unit 
Strength Method shown in Table 2 taken from TMS 602, Specifications 
for Masonry Structures (courtesy of The Masonry Society). For the 
Unit Strength method, f ḿ is derived from the net area compressive 
strength of the units and the mortar type.
For dry-stack masonry, the design is based upon f d́m , the net area 

compressive strength of the concrete masonry assembly, as shown in 
Table 2.6-1 from the guide.
Notice the distinct differences in this table. First, there is no mortar 

since it is a dry-stack. Second, the f d́m  is based upon the interface 
between units, either unground or ground. Research has shown that 
the bedding surface of a manufactured CMU that meets ASTM C90 
standards is irregular such that when the dry-laid units are stacked and 
loaded in compression, the interface undergoes some micro-crushing 

that limits the assembly strength to 1,500 psi. However, if the bedded 
surfaces of the units are ground smooth, f d́m  increases with the 
increased unit strength. (The guide also uses a lower strength reduc-
tion factor, ϕ, for designs using unground units.) Before using the 
ground interface values, it is best to check with local manufacturers 
to verify that they can produce ground units.
The guide is based upon Strength Design provisions (Chapter 9) 

and Prestressed Masonry provisions (Chapter 10) from TMS 402. 
However, engineers can use ASD provisions from Chapter 8.

Figure 3b. Comfort Block System produced by Genest.Figure 3a. Industrial facility. Courtesy of The Constructor.

Net area compressive 
strength of concrete 
masonry, psi (MPa)1

Net area compressive strength of ASTM C90  
concrete masonry units, psi (MPa)

Type M or S mortar Type N mortar

1,750 (12.07) - - - - - 2,000 ( 13.79)

2,000 (13.79) 2,000 (13.79) 2,650 (18.27)

2,250 (15.51) 2,600 (17.93) 3,400 (23.44)

2,500 (17.24) 3,250 (22.41) 4,350 (28.96)

2,750 (18.96) 3,900 (26.89) - - - - -

3,000 (20.69) 4,500 (31.03) - - - - -
1For units of less than 4 in. (102 mm) nominal height, use 85 percent of the values listed.

Table 2. Compressive strength of masonry based on the compressive strength of 
concrete masonry units and type of mortar used in construction.

Net Area Compressive 
Strength of Concrete 

Masonry Units, psi (MPa)

Net Area Compressive Strength of 
Concrete Masonry Assembly f'dm, psi (MPa)

Unground Interface Ground Interface

2,000 (13.8) 1,500 (10.3) 1,500 (10.3)

2,800 (19.3) 1,500 (10.3) 1,500 (10.3)

3,150 (21.7) 1,500 (10.3) 1,600 ( 11.0)

3,500 (24.1) 1,500 (10.3) 1,800 (12.4)

3,850 (26.5) 1,500 (10.3) 2,000 (13.8)

Table 2.6-1. Compressive strength of dry-stack masonry assemblies (f'dm) based on 
compressive strength of concrete masonry units and interface condition.

continued on next page
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Commonly Asked Questions
1) �How do you level the bottom of the wall if the concrete  

foundation is not perfectly level?
a. The first course is set in mortar for leveling.

2) Will the courses remain level, and what are the tolerances?
a. �If bedding courses become unequal, shims or mortar  

are used for correction.
3) Do dry-stack walls require movement joints?

a. �Rarely, since the units can shift slightly. However, joints 
should be used for fully-grouted walls and to protect coatings 
or finishes from random cracking.

4) Can joint reinforcement or bond beams be used in the design?
a. �No for joint reinforcement since the courses are not mor-

tared. However, reinforced bond beams can be used since 
they are grouted.

5) �Can dry-stack walls be designed using stack bonded construction?
a. No, the guide only recommends running bond construction.

6) Won’t the grout leak out the joints without any mortar?
a. �Yes, while this is not detrimental to the system’s performance, 

it can be an aesthetic concern if the wall is exposed in service. 
In addition, extra care may be warranted if the walls are 
partially grouted, particularly if the ungrouted cells are to be 
filled with another material, such as insulation.

7) Can an adhesive be used in the joints to level and provide an air seal?
a. �The guide does not address this specifically, but the adhesive 

could be part of a proprietary system.
8) Are cleanouts required?

a. No, since no mortar was used.

9) �Won’t the prestressing forces crack the CMU if there is no mortar  
in the joints?
a. �Not if the units are bedded without “hard spots.” The pre-

stressed method is particularly appropriate for using ground 
units to assure smooth bearing.

10)	�Why can’t a surface bonded coating increase the wall strength for 
reinforced dry-stack walls, yet it can for prestressed walls?
a. �The surface-bonded coating is only effective if it does not 

crack. Unfortunately, cracking is inherent in the design of 
reinforced walls. However, prestressed walls can be designed 
to avoid flexural tension.

11)	Can dry-stack masonry systems be used anywhere?
a. �Since dry-stack design and construction using the guide is 

not yet code approved, users need to consider one of the 
following alternatives:
i. �Considering dry-stack CMU as a special system under 

IBC Section 104.10 – Modifications and IBC Section 
104.11 – Alternative materials, design, and methods of 
construction and equipment.

ii. �Having the system reviewed for code compliance using 
an established evaluation service, such as the International 
Code Council Evaluation Services (ICC-ES).

12)	�Since dry-stack CMU is not a listed system in ASCE 7, what 
seismic design coefficients and factors (e.g., R, Cd, and Ώ0) are 
recommended?
a. �For reinforced walls constructed with ground units, the 

recommendation is to use the comparable system values for 
mortared systems in ASCE 7. Otherwise, downgrade the 
system by one level and use those values.

b. �For prestressed walls with a 
surface-bonded coating designed 
structurally, use the comparable 
system values for mortared systems 
in ASCE 7. Otherwise, use the 
values for unreinforced masonry.

c. �These recommendations are 
expected to change as  
additional research into  
dry-stack is completed.

13) �What research is behind dry-stack 
masonry?
a. �Research has been done  

internationally, but more  
recent U.S. research was  
performed at Clemson 
University and NCMA.

14)	�Does the guide apply to the use of pro-
prietary units as well as generic ones?
a. �Yes, provided the propri-

etary units meet ASTM C90 
standards.

15) �When used with prestressed dry-stack 
CMU, does the surface-bonded  
coating require a proprietary mix?
a. �No, but it must meet the 

requirements of ASTM C887, 
Standard Specification for 
Packaged, Dry, Combined 
Materials for Surface Bonding 
Mortar, and be installed  
per ASTM C946.
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16)	Is dry-stack masonry expected to replace mortared systems?
a. �No, but there are situations where the system offers some 

economic savings without sacrificing performance.
17) Will these systems require masons to build?

a. �Yes, mason craftsmanship and understanding techniques  
are still essential.

18) �Can dry-stack walls be deconstructed and rebuilt elsewhere?
a. That is an option.

19) Does dry-stack CMU provide fire resistance?
a. �The guide outlines possible tests that could be performed  

to determine if a rating is possible.
20) �Can dry-stack CMU be used with a cavity wall and anchored 

veneer?
a. �Yes; however, without using grouting, the anchors must be 

selected to attach to the face shells of the CMU.

21) �How do you attach anchor bolts or expansion bolts  
to dry-stack CMU?
a. �Either grout the cores at anchor locations or check the 

capacity of the face shells.
22) Does the guide offer design examples?

a. Yes.■

TMS 1430-21, Design and Construction Guidelines for  
Dry-Stack Concrete Masonry is available through The Masonry 

Society (https://masonrysociety.org).

Figure 4. Prestressed dry-stack CMU.

Figure 5. Residence in Texas (wall construction and before stucco application). Courtesy of Cercorp Initiatives Inc. (www.cercorp.com).

David Biggs is a Principal of Biggs Consulting Engineering, Saratoga 
Springs, NY. He is the Chair of the Dry-Stack Task Group for TMS and a 
former member of the STRUCTURE Editorial Board.


