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just the FAQs
FAQs on ASCE Standards
What You Always Wanted to Ask 
By Laura Champion, P.E., F.SEI, F.ASCE, and Jennifer Goupil, P.E., F.SEI, M.ASCE

Welcome to this new quarterly column for STRUCTURE 
magazine.  These articles will address some of the questions 

received (along with responses) about structural standards developed 
by the Structural Engineering Institute (SEI) of the American Society 
of Civil Engineers (ASCE), such as ASCE 7 and ASCE 41. Questions 
received from engineers, building officials, and other design profes-
sionals are often considered for the development of future editions. 
Following are some questions received by SEI as well as responses to 
clarify the provisions.

ASCE/SEI 7: Minimum Design Loads  
and Associated Criteria for Buildings  

and Other Structures 
Seismic Design for Tanks and Vessels:  
Chapter 13 vs. Chapter 15 
Q: Would you please clarify when to use Chapter 13 Nonstructural 
Components versus Chapter 15 Nonbuilding Structures? For example, 
which chapter requirements govern the design of the anchorage for 
a small tank to a concrete roof structure: 
Chapter 13 (and to apply Table 13.6-1, 
Seismic Coefficients for Mechanical and 
Electrical Components), or Chapter 15 (spe-
cifically Section 15.7.5, Anchorage)? 
A: There is an overlap between ASCE 7-16 

Chapters 13 and 15.  Tanks are found in Chapter 
13, Table 13.6-1, and Chapter 15, Section 15.7, 
Tanks and Vessels.  Philosophically, Chapter 13 
covers relatively small components supported 
above grade in a building and Chapter 15 covers 
nonbuilding structures (large components) sup-
ported at grade.  However, there is an overlap 
between the two chapters.  Chapter 13 provi-
sions can be applied to components supported 
at grade, and Chapter 15 Section 15.3 covers 
nonbuilding structures supported by other 
structures.  The Section 15.3 rules apply to 
relatively large nonbuilding structures.
The intent of Section 15.7.5, in conjunc-

tion with 15.7.3, Strength and Ductility, is 
to make the anchor the seismic fuse on tanks and vessels.  Forcing the 
anchor to yield and stretch has proven to be the most effective way 
to provide ductility for a tank or vessel and minimize or eliminate 
damage during a seismic event.  These requirements work well for 
moderate to large diameter tanks and vessels but do not work for 
relatively small tanks and vessels.  The practical anchor size used to 
anchor small tanks and vessels precludes the anchor from stretch-
ing and yielding.  This is addressed in ASCE 7-22 for small tanks 
supported at grade; ASCE 7-22 Chapter 15 permits the design of 

the anchorage using any of the options in the American Concrete 
Institute’s ACI 318-19, Building Code Requirements for Structural 
Concrete, Chapter 17 Anchoring to Concrete.  In this case, small is 
defined as a tank or vessel less than or equal to 5 feet in diameter 
and less than or equal to 10 feet in height.  The definition of a small 
tank and vessel was derived by determining the diameter that would 
limit the convective mass to 10 percent of the total liquid mass while 
holding the height to approximately one story.
For very small tanks supported on the roof of a building, Chapter 

13 requirements are likely more applicable than the requirements of 
Chapter 15.  This is because, as described above, it is unlikely that 
the anchorage provided for a small tank would yield under seismic 
loads, so the objectives behind the Section 15.7.5 provisions cannot 
be achieved.

Can a Site Class Change from F to D on a Liquefiable Site? 

Q:  Does the exception in ASCE 7-16 Section 20.3.1, Site Class F,  
allow the Site Class of a liquefiable site to change from an F to a D for 
buildings with fundamental periods equal to or less than 0.5 seconds? 
A:  Yes, the exception to Condition 1 of Section 20.3.1 does allow 

the site class to change from Site Class F 
to Site Class D if the fundamental period 
of the structure is less than or equal to 0.5 
seconds, but ONLY if the soil 1) does not 
meet any of the other conditions listed under 
Section 20.3.1 for Site Class F, 2) does not 
meet the requirements for Site Class E under 
the exceptions to Section 20.3.1 Conditions 
3 and 4, 3) is not classified as Site Class E 
under the requirements of Section 20.3.2, 
Soft Clay Site Class E, and 4) is not classi-
fied as Site Class E under the requirements 
of Section 20.3.3, Site Classes C, D, and E.  
The exception to Condition 1 of Section 
20.3.1 does not take precedence over the 
other requirements of Sections 20.3.1, 
20.3.2, and 20.3.3.
Q:  As a clarification, is it the intent of 

this standard that the exception in Section 
12.13.9, Requirements for Foundations on 
Liquifiable Sites, allows foundation ties to 

be omitted when all the parameters are met, even if the Site Class 
would have been an F? 
A:  No.  The exception under Section 12.13.9 does not allow founda-

tion ties required by Section 12.13.8.2, Foundation Ties, to be omitted 
for spread footings founded on Site Class E and F soils.  The exception 
under Section 12.13.9 simply avoids the ADDITIONAL requirements 
for ties in 12.13.9.2.1.1, Shallow Foundation Design, Foundation 
Ties, from being applied.  Please note that the commentary Section 
C12.13.9.2 clarifies this requirement; “Shallow foundations are required 
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to be interconnected by ties, regardless of the 
effects of liquefaction.”

When are “Openings” Open? 
Q: Can a building with large overhead 
doors on one side be designed as enclosed 
instead of partially enclosed. Their assertion 
is that the overhead doors are not openings 
because they are designed to be closed during 
a design wind event.
A: In ASCE 7-10, Chapter 26, Wind Loads: 

General Requirements, defines enclosed, open, 
and partially enclosed. Overhead doors can 
provide the degree of enclosure required to 
meet the definition of an enclosed building, 
provided that these doors are designed for 
the design wind pressures without excessive 
deflection. However, there are exceptions to 
this general situation.  For example, door-
ways must be considered openings for a fire 
station because of the requirement that the doors be opened during 
the wind event to respond to emergencies. The same situation would 
be for ambulance garages or emergency room entrances. The open 
area around the doors should be considered when determining the 
enclosure classification of the building. In ASCE 7-16, the definition 
of enclosed was clarified by specifying the total area of the openings, 
Ao, permitted, and the definition of partially open was also added.

Wind Loads on Solar Arrays
Q: In ASCE 7-16 Section 29.4.4, Rooftop Solar Panels Parallel to 
the Roof Surface on Buildings of All Heights and Roof Slopes, there 
are two factors, γE and γa, that are confusing. The Array Edge Factor, 
γE, definition describes the location of the array on the roof and in 
relation to other arrays. When does the γE = 1.5 factor not apply?
Also, Figure 29.4-8 includes the Solar Panel Pressure Equalization 

factor, γa, which is based on the effective wind area. Is this Effective 
Wind Area based on each connection, as determined in Chapter 30, 
Wind Loads: Components and Cladding, or does it refer to the total 
area of the solar array? 
A: The Array Edge Factor, γE, is used to determine how “exposed” 

the panel is and, thus, how susceptible the panel is to wind uplift. 
Therefore, if the panel is greater than 0.5 × the mean roof height, 
h, away from the edge of the roof, but the distance to the building 
edge (or to adjacent array), d1, is greater than 4 feet or the distance 
between the rows, d2, is greater than 4 feet, then the γE = 1.5 factor 
applies. However, if the distances are not greater than 4 feet, a value 
of γE = 1.0 can be used instead of γE = 1.5.
To determine the Effective Wind Area, A, refer to the definition 

contained in Chapter 26, Section 26.2: “For rooftop solar arrays, 
the effective wind area in Fig. 29.4-7 is equal to the tributary area 
for the structural element being considered, except that the width of 
the effective wind area need not be Less Than One-Third Its Length.”

Wind Tributary Area for Components and Cladding
Q: Regarding components and cladding uplift, Section 30.2.3 
Tributary Areas Greater than 700 ft 2 (65 m2 ), of ASCE 7-16 states, 
“C&C elements with tributary areas greater than 700 ft2 (65 m2) 
shall be permitted to be designed using the provisions for main wind 
force resisting systems (MWFRS).” When using “the provisions for 
MWFRS,” does this also mean that the member should be designed 
for the interaction of two directions of wind load?  When designing 

strictly for C&C, the load being designed 
for is not directional, so it is unclear if this 
comes into effect for “the provisions for 
MWFRS” design. 
A: Section 30.2.3 describes the situation 

where the component or cladding element 
has a large tributary area instead of the 
small, typical effective wind area.  For an 
element with such a large tributary area, 
the high localized wind pressures associ-
ated with the loading of a component and 
cladding element are not present.  Thus, 
the smaller design pressures used for the 
design of the MWFRS may be used in 
the design of this component or cladding 
element. Further, C&C loading may be 
bi-directional; consider a corner window 
system, for example.  Wind pressures in both 
directions should be applied to the corner 
window simultaneously.

ASCE 41: Seismic Evaluation and  
Retrofit of Existing Buildings

Clarification for Tier 1 
Q: Neither ASCE 41-13 nor ASCE 41-17 has a Tier 1 Immediate 
Occupancy checklist or evaluation requirements for Building Type C1: 
Concrete Moment Frames for High Seismicity Level. I am referring 
to the following sections in ASCE 41-13 and ASCE 41-17: 

• �ASCE 41-13: Section 16.9IO Immediate Occupancy Structural 
Checklist For Building Type C1: Concrete Moment Frames

• �ASCE 41-17: section 17.11 Structural Checklist For Building 
Type C1: Concrete Moment Frames

Why does ASCE 41 not specify an Immediate Occupancy checklist 
for Concrete Moment Frames for High Seismicity Level?
A: There is no separate Tier I checklist for Building Type C1 

for High Seismicity Level because the checklist for moderate 
level is also applicable for high level.■

 If you have a question to be considered for a future issue,  
send it to sei@asce.org with FAQ in the subject line.  

Visit asce.org/sei to learn more about ASCE/SEI Standards.

This article’s information is provided for general informational pur-
poses only and is not intended in any fashion to be a substitute for 
professional consultation. Information provided does not constitute a 
formal interpretation of the standard. Under no circumstances does 
ASCE/SEI, its affiliates, officers, directors, employees, or volunteers 
warrant the completeness, accuracy, or relevancy of any information 
or advice provided herein, or its usefulness for any particular purpose. 
ASCE/SEI, its affiliates, officers, directors, employees, and volunteers 
expressly disclaim any and all responsibility for any liability, loss, or 
damage that you may cause or incur in reliance on any information or 
advice provided herein. 
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